Vergi dilimleri tartışması... Prof. Dr. Şenol Babuşcu: ''Düşük gelirlilere yüklenen dolaylı vergilerle devam ederseniz vergide adaletin sağlanması imkansız, servet vergisi kesin şart''

TAKİP ET

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, kamuoyunda çok tartışılan vergi dilimleri ve vergide adalete ilişkin ANKA Haber Ajansı'na konuştu. Babuşcu, 20 bin lira kazanan bir işçinin asgari ücret olan 17 bin lirasının vergiden muaf olduğunu belirterek yılda devlete 5 bin 400 lira vergi ödediğini söyledi. Böylece, 20 bin lira kazanan bir işçi yıllık gelirinin yüzde 2,25'ini devlete vergi olarak ödüyor. Babuşcu, düşük gelirlilere yüklenen dolaylı vergiler devam ederse vergide adaletin sağlanmasının imkansız olduğunu belirterek, servet ve gayrimenkul vergisi getirilmesi gerektiğini söyledi.

Haber:  Nisanur YILDIRIM

(ANKARA) - Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, kamuoyunda çok tartışılan vergi dilimleri ve vergide adalete ilişkin ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Babuşcu, 20 bin lira kazanan bir işçinin asgari ücret olan 17 bin lirasının vergiden muaf olduğunu belirterek, yılda devlete 5 bin 400 lira vergi ödediğini söyledi. Böylece, 20 bin lira kazanan bir işçi yıllık gelirinin yüzde 2,25'ini devlete vergi olarak ödüyor. Babuşcu, düşük gelirlilere yüklenen dolaylı vergiler devam ederse vergide adaletin sağlanmasının imkansız olduğunu vurgulayarak, servet ve gayrimenkul vergisi getirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de vergide adalet konusu ve vergi dilimleri son zamanlarda sıklıkla tartışılıyor. TÜRK-İŞ, DİSK ve HAK-İŞ vergi dilimlerinin güncellenmesi gerektiğini, bu vergi dağılımının çalışanı ezdiğini savunuyor. Asgari ücret, vergiden muaf tutulmasına rağmen dilimlerin düşük olması sendikalar ve kamuoyu tarafından tepki çekiyor. Üç konfederasyonun ortak talebi ise birinci vergi diliminin asgari ücretin 14 katından az olmaması yönünde.

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, vergi dilimleri ve vergide adalete ilişkin ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Babuşcu, vergi dilimlerine ilişkin şunları söyledi:

''Bir vatandaş yıllık 110 bin TL'ye kadar gelir elde ettiğinde ilk 110 bin TL’lik gelirinden yüzde 15 vergi ödüyor. 110 bin liradan daha fazla bir kazanç elde ettiğinde; 110 bin lira ila 230 bin lira arasındaki 120 bin liralık kısmına yüzde 20 vergi uygulanıyor. 230 bini geçtiği takdirde; 230 bin ila 870 bin lira arasındaki 640 bin liralık kazancına yüzde 27 vergi uygulanıyor. 870 bin ila 3 milyon lira arasındaki 2 milyon 130 bin liralık kazancına ise yüzde 35 vergi uygulanıyor. 3 milyonu aştığı takdirde; 3 milyonu aşan kısım yüzde 40 olarak vergilendiriliyor.''

"20 bin lira kazanan işçi aylık 450 lira vergi ödüyor"

Babuşcu, 20 bin lira kazanan bir işçinin asgari ücret tutarı olan 17 bin lirasının vergiden muaf olduğunu belirterek, kalan 3 bin liranın vergiye tabii olduğunu söyledi. Buna göre; 3 bin liradan yüzde 15 vergi alındığı takdirde aylık 450 lira devlete olarak gidiyor. Babuşcu, 20 bin lira kazanan bir işçinin yıllık 5 bin 400 lira vergi ödediğini açıkladı. Böylece, 20 bin lira kazanan bir işçi yıllık gelirinin yüzde 2,25'ini devlete vergi olarak ödüyor.

Babuşcu, servet ve gayrimenkul vergisi getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''110 bin liranın mesela 500 bin lira olması lazım''

''Ücretleri de bu şekilde vergilendirdiğiniz takdirde vergi dilimleri çok az kalmış vaziyette. Enflasyon oranında artmadı. Bu en alt dilimdeki 110 bin liranın mesela 500 bin lira olması lazım. 230 binin 500 bin lira ila 1 milyon lira arasında olması lazım. 230 bin-870 bin lira arasının 1-2 milyon arası gibi yüksek rakamlara çıkarılması lazım. Böylece daha adil bir vergi sistemi kurulabilir. Normal asgari ücretli bile üçüncü kademeden vergi ödemek zorunda kalıyor. Asgari ücretlinin ilk dilimde vergi ödemesi lazım.

''Servet vergisi kesin şart''

Kademeli bir vergilendirme yapıp da kademeyi düştükten başlatırsanız sağlanmaz. Kademeleri yüksek tutmanız lazım. Dolaylı vergileri azaltıp dolaysız vergileri arttırmamız lazım. Servete ve gayrimenkula vergi koymanız lazım. Düşük gelirlilere yüklenen dolaylı vergilerle devam ederseniz vergide adaletin sağlanması imkansız, servet vergisi kesin şart.

''Gayrimenkulde de kademeli vergilendirme yapılması lazım''

Gayrimenkulde de kademeli vergilendirme yapılması lazım. Mesela birinci gayrimenkul sıfır vergi, ikinci gayrimenkul binde iki, üçüncü gayrimenkul binde 4, dördüncü gayrimenkul binde 6,  beşinci gayrimenkul binde sekiz gibi vergilendirmeler olması lazım.''