Vehbi Bakırlıoğlu, Bakan Işıkhan'a Fernas Madencilik Genel Müdürü'nün işçilerin sendika bilgileriyle ilgili paylaşımını sordu: "Bu belgeye işveren nasıl ulaşmıştır?"
CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, Fernas Madencilik'te eylemde olan işçilerin sendika üyelik dökümlerinin işveren temsilcisi müdür tarafından sosyal medyada paylaşılmasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a 'Sadece işçi, sendika ve kurumunuzun ulaşabileceği bu belgeye işveren nasıl ulaşmıştır? Bu usulsüz erişimle ilgili bakanlığınızca bir soruşturma başlatılacak mıdır' diye sordu.
(ANKARA) - CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, Fernas Madencilik'te eylemde olan işçilerin sendika üyelik dökümlerinin işveren temsilcisi müdür tarafından sosyal medyada paylaşılmasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a “Sadece işçi, sendika ve kurumunuzun ulaşabileceği bu belgeye işveren nasıl ulaşmıştır? Bu usulsüz erişimle ilgili bakanlığınızca bir soruşturma başlatılacak mıdır” diye sordu.
AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik'te, sendikal nedenlerle yedi işçinin iş akdinin feshedilmesi üzerine başlayan eylem devam ediyor. İşçiler, işten atılanların geri alınması, maaşlarda iyileştirme yapılması ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması talepleri karşılanana dek eyleme devam edeceklerini bildirdi. Fernas Madencilik Genel Müdürü Serkan Güncü ise bir işçinin sendika üyelik bilgisini sosyal medya hesabından paylaştı.
"İşçilerin sendika durumunu gösteren bu belgeler Bakanlık tarafından işverene sızdırılmış"
CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine getirdi. Konuya ilişkin açıklama yapan Bakırlıoğlu, madenin genel müdürünün sosyal medyada paylaştığı verilere ulaşmasının imkansız olduğunu, bu belgeye sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sendika ve işçinin kendisinin ulaşabileceğine dikkat çekti. Bakırlıoğlu, şunları söyledi:
"Biz bu dökümlere ulaştık, sendika temsilcileriyle, işçilerle görüştük. Sendika temsilcisine bu bilgileri siz mi verdiniz dedik, hayır dediler. Bakanlığın açıklaması gerçeği yansıtmıyor. Sendika işverene vermediyse bu belgeyi, işçi kendisi vermediyse bir tek seçenek kalıyor, işçilerin sendika durumunu gösteren bu belgeler Bakanlık tarafından işverene sızdırılmış. Bunun başka bir açıklaması yoktur. İddialar son derece vahimdir. Bu konuda bir basın açıklamasıyla geçiştirilemeyecek düzeydedir."
"İşveren, Çalışma Bakanlığı'nın en mahrem bilgilerine ulaşıyor"
İşveren temsilcisinin daha sonra sendikanın örgütlenme uzmanı Başaran Aksu'nun SGK kayıtlarını paylaştığını belirten Bakırlıoğlu, şunları söyledi:
"Bu işveren temsilcisinin yapmış olduğu paylaşımlarda sendika çalışanlarına, sendika örgütlenme uzmanıyla yapmış olduğu atışmada, sendika uzmanının SGK kayıtlarına ulaştığını da anlıyoruz. Nasıl bir işverendir ki, Çalışma Bakanlığı'nın en mahrem bilgilerine ulaşabiliyor, sendika bilgilerine ulaşabiliyor, sendika uzmanının SGK bilgilerine ulaşabiliyor, tehditler savuruyor ve böyle bir duruma karşılık Çalışma Bakanlığı bir açıklamayla durumu kurtarmaya çalışıyor."
Konuya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bakırlıoğlu, "Biz Çalışma Bakanlığı'na defalarca seslendik. Buradaki iddia vahimdir, işçiler sendikaya üye oldukları için, anayasal haklarını kullanıp örgütlendikleri için işten çıkartıldılar, bu anayasal bir suçtur. Bu suçun TCK'de karşılığı vardır" dedi.
Bakırlıoğlu, Bakan Işıkhan’a şu soruları yöneltti:
1- Fernas Madencilik’te Anayasa’ya aykırı olarak yapılan işten çıkarmalarla ilgili bakanlığınızca bir inceleme başlatılmış mıdır? Bakanlığınızca görevlendirilmiş bir müfettiş ve iddialarla ilgili yapılacak bir denetim çalışması var mıdır?
2- Madendeki işçilerin çalışma koşullarının yetersizliği, madende iş sağlığı ve güvenliğinin olmadığını açıkça gösteren görüntülerin kamuoyuna yansımasından sonra, bakanlığınız tarafından inceleme ve denetim çalışması yapılacak mıdır?
3- İşletme kurulduğu günden bugüne kadar denetim hangi tarihlerde ve sıklıkta yapılmıştır? Söz konusu maden en son hangi tarihte denetlenmiştir?
4- Denetim esnasında madende teknik bir problem, işçilerin çalışma koşulları ile ilgili herhangi bir olumsuzluğa rastlanmış mıdır? Rastlanmış ise ilgili firma ya herhangi bir müeyyide uygulanmış mıdır?
5- İlgili işletme müdürü X platformu üzerinden söz konusu madende çalışırken, sendika üyeliği sebep gösterilerek işten çıkarılan işçilerden bir tanesine ait, üzerinde bakanlığınızın logosu bulunan; işçinin hem sendikal hem de kişisel bilgilerini içeren bir belge paylaşmıştır. Sadece işçi, sendika ve kurumunuzun ulaşabileceği bu belgeye işveren nasıl ulaşmıştır? Bu usulsüz erişimle ilgili bakanlığınızca bir soruşturma başlatılacak mıdır?
6- Söz konusu işletme müdürünün X platformu üzerinden başka bir sendika emekçisine yönelik olarak ‘Seninle ilgilide atayım istersen hastahaneye nereye gidiyorsun sgk yok’ ve ‘TC ini dizayn edecek başaran beyin birgün çalışmışlığı yoktur. 2007 senesinde 2 gün sgklı çalışmışlığı bulunmakta yani sosyal güvencesi yok. Emek verip hayatını kazanamamış, nereden besleniyor bu beyefendi kuru hava ile mi’ şeklinde paylaşımlar yaptığı görülmektedir. İşletme müdürü yalnızca kişinin kendisinde ve bakanlığınızda olması gereken bu bilgilere nasıl ulaşmaktadır?