TBMM'deki 'etki ajanlığı" toplantısı... İsa Mesih Şahin: "AK Parti, grubu hem usul yönünden hem de soyut kalan kısım yönünden bir çalışma yapacaklarını ifade etti"

TAKİP ET

Gelecek-Saadet Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, TBMM'de AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in partilerin grup başkanvekilleriyle yaptığı "etki ajanlığı" ile ilgili toplantıda itirazlarını dile getirdiklerini ifade ederek, "Burada usulle ilgili bir belirsizlik var bunun netleştirilmesi gerekiyor. İkinci konu daha kritik. O da stratejik çıkar kavramı, soyut bir kavram. AK Parti grubu hem usul yönünden hem de buradaki soyut kalan kısım yönünden bir çalışma yapacaklarını ifade ettiler. Biz tabii takip edeceğiz" dedi.

(TBMM) - Gelecek-Saadet Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, TBMM'de AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in partilerin grup başkanvekilleriyle yaptığı "etki ajanlığı" ile ilgili toplantıda itirazlarını dile getirdiklerini ifade ederek, "Burada usulle ilgili bir belirsizlik var bunun netleştirilmesi gerekiyor. İkinci konu daha kritik. O da stratejik çıkar kavramı, soyut bir kavram. AK Parti grubu hem usul yönünden hem de buradaki soyut kalan kısım yönünden bir çalışma yapacaklarını ifade ettiler. Biz tabii takip edeceğiz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Zengin, geçen hafta muhalefetin tepkileri üzerine torba kanun teklifinden çıkarılan, kamuoyunda "etki ajanlığı" olarak bilinen  “casuslukla ilgili suç ihdas eden” düzenlemeyle ilgili olarak, partilerin grup başkanvekilleriyle Genel Sekreterlik Toplantı Salonu’nda bir araya geldi.

Toplantıya katılan Gelecek-Saadet Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin ANKA Ajansı’na yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Geçen haftaki Meclis görüşmelerinde torba yasanın içerisindeki bu düzenleme geri çekilmişti. 'Bunu tekrar bir çalışalım ona göre bir yol alalım' denmişti.  AK Parti grubundan bir teklif geldi, bu konuyu beraber oturalım, tartışalım ve bir izahat yapalım gibi. Bunu olumlu buluyorum. Sayın Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in böyle bir çalışma organize etmiş olması Türkiye siyaseti adına önemli.

Bizim, ilgili maddenin belirli olmadığı, soyut kavramlar içerdiği yönünde bir itirazımız vardı. Kanunu yazan arkadaşlar bize bu konuyu bir türlü izah edemediler. Bugün şöyle bir izahat geldi; buradaki düzenlemede Türk Ceza Kanunu'nun 7. bölümünde devlet sırlarına karşı suçlar ve  casusluk bölümü var. Buradaki bölümün haricinde işlenen suçlarla ilgili bir düzenleme... Yani Türk Ceza Kanunu'nda diyelim ki bir tehdit suçu işlendi. Bu suçun aynı zamanda yabancı bir devletin çıkarı veya talimatı doğrultusunda yapmış olması halinde ayrıca ceza verilir gibi bir düzenleme geliyor. Konunun anlamı bu. Bu birkaç açıdan sıkıntılı. Bir kere aynı fiilden dolayı birden fazla ceza verilemez, böyle temel bir hukuk ilkesi var. Bunu ihlal ediyor. Bu, Anayasa Mahkemesi’nden döner. Bu suçların nitelikli hali olarak düzenlenebilir.

Burada usulle ilgili bir belirsizlik var, bunun netleştirilmesi gerekiyor. İkinci konu daha kritik. O da 'stratejik çıkar' kavramı, soyut bir kavram. Hangi kriterler, hangi eylemler stratejik çıkarı ihlal etmiş... Bunun örneği verdim Genel Kurul’da. Örneğin 'İsrail ağzıyla konuşuyorsunuz' diyorlar. Hakim de böyle düşündüğünde nasıl bir tablo ortaya çıkar veya bir savcı iddianameyi yazarken böyle düşündüğünde nasıl bir tablo ortaya çıkacak?

“ 'Yabancı bir devletin veya organizasyonun çıkarları doğrultusunda çalışmak' kavramı soyut kalıyor”

Yani oradaki 'yabancı bir devletin veya organizasyonun çıkarları doğrultusunda çalışmak ya da talimatları doğrultusunda çalışmak' kavramı soyut kalıyor. Bu anlamda da teklif belirli değil, buranın netleşmesi gerekiyor.

AK Parti grubu bir çalışma yapacaklarını, bu işin hem bu ilk bahsettiğim usul yönünden bir çalışma yapacaklarını hem de buradaki soyut kalan kısım yönünden bir çalışma yapacaklarını ifade ettiler. Bizi tabii takip edeceğiz. Tekrar muhtemelen bir toplantı daha olacaktır.  Önümüzdeki süreçte bu konuyu takip edeceğiz.

Biz milli güvenliğe karşı, devletin güvenliğine karşı olan sorunlar karşısında elbetteki milli bir refleks gösteririz. Ancak kanun düzenlemesinin de hukuka aykırı olmaması gerekir. Belirli olması gerekir, anlaşılır olması gerekir ve keyfi kararlara da yol açmaması gerekir. Buradaki temel itirazımız bu.”

"İtirazımız ortaya konulan düzenlemenin soyut kavramları içermesine, keyfi kararlara yol açabilecek  bir metin olmasına"

"Bu itirazlar çerçevesinde yeniden bir düzenleme yapılırsa ona evet diyecek misiniz" sorusuna Şahin, “Düzenlemeyi görmemiz lazım. Düzenlemenin  kabul edilebilir olması lazım. Bir itiraza yer bırakmayacak şekilde açık, anlaşılır olması gerekir. Düzenlemeyi görmeden bir şey demek olmaz” yanıtını verdi.

Bir sonraki toplanma tarihinin belirlenmediğini ifade eden İsa Mesih Şahin, herkesin üzerinde uzlaşabileceği anlaşılır  tatmin edici hukuki bir metin ortaya konulması durumunda teklife destek vereceklerini söyleyerek, şöyle konuştu:

“Değişen, gelişen dünya ile gelişen teknolojiyle artık yeni casusluk kavramları gibi kavramlar ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla yeni ortaya çıkan durumlara göre de yeni yasal düzenlemeler yapılması gerekebiliyor. Dolayısıyla burada, devletin milli güvenliğine karşı oluşan hassasiyetlerle ilgili elbette bir düzenleme yapılması  gerekir. Buna bir itirazımız yok. Bizim tek itirazımız bu gerekliliğe değil. İtirazımız ortaya konulan düzenlemenin soyut kavramları içermesine, belirli olmamasına ve keyfi kararlara yol açabilecek  bir metin olmasına. Eğer bu kaygılar giderilirse gerçekten somut, herkesin üzerinde uzlaşabileceği anlaşılır, tatmin edici hukuki bir metin ortaya konulursa elbette ki destek veririz.”