Sinop'ta 2 kilogramlık lakerdalar bin liradan satışa çıktı
Kilogramlık kavanozlarda lakerda yapan Sinoplu balıkçı İbrahim Gündoğdu,2 kilogramlık kavonazların bin lira olduğunu belirterek 'Senede yaklaşık 200 kavanoz yapıyorum. Geçen sene palamut olmadı. O yüzden fiyatlar bayağı bir yüksekti. Bu sene bolluk var maşallah. Vatandaşımız bol bol yiyor. Bu enflasyonda imdadımıza yetişen balık oldu' dedi.
Haber: Mustafa Usta
(SİNOP) - Kilogramlık kavanozlarda lakerda yapan Sinoplu balıkçı İbrahim Gündoğdu,2 kilogramlık kavonazların bin lira olduğunu belirterek “Senede yaklaşık 200 kavanoz yapıyorum. Geçen sene palamut olmadı. O yüzden fiyatlar bayağı bir yüksekti. Bu sene bolluk var maşallah. Vatandaşımız bol bol yiyor. Bu enflasyonda imdadımıza yetişen balık oldu” dedi.
Sinoplu balıkçılar, 2 kilogramlık kavanozlarda lakerda yapmaya devam ediyor. Palamudun irisi ya da torikten yapılan lakerda için ilk olarak dilimler halinde kesilen balıkların omurilikleri, ince uçlu telle temizleniyor. Balıklar temizlenmesinin ardından 3 gün tuzlu ve buzlu suda bekletiliyor. Ardından lakerdanın en önemli kısmı olan tuzlama işlemine geçiliyor. Tuzlanan balıklar, buzdolabına kaldırılıyor. Dinlenmeye alınan balıklar, daha sonra kavanozlara konularak hazır duruma getiriliyor. Kentte 2 kilogramlık lakerdalar bin TL’ye satılıyor.
“Bu enflasyonda imdadımıza yetişen balık oldu”
Sinoplu Balıkçı İbrahim Gündoğdu, şöyle konuştu:
“Lakerda yapabilmek için ben önce sert balıkları seçiyorum. Tezgahıma gelen balıklardan ve kayıklardan almış olduğumuz balıklardan seçiyorum ve özel balıklardan yapıyorum. Takozlar halinde bölüyorum, iliğini ve kanını alıyorum. En az 3-4 gün devam ediyor bu olay. Daha sonra tuza yatırıyorum. 2 gün tuzda bekletiyorum. Daha sonra çıkarıp temiz suda yıkayıp kavanoz halinde sunuyorum. Yıllardan beri benden alışveriş yapan arkadaşlar var, beğeni ile yiyen arkadaşlarımız var. Bunu herkes bilmez. Beğenen ve seven arkadaşlar var. Onlar ile irtibat halindeyiz. Senede yaklaşık 200 kavanoz yapıyorum. Geçen sene palamut olmadı. O yüzden fiyatlar bayağı bir yüksekti. Bu sene bolluk var maşallah. Vatandaşımız bol bol yiyor. Bu enflasyonda imdadımıza yetişen balık oldu. Vatandaşımız da bol olduğu için ucuz balık yiyor. Palamut şu anda 80, 90, 100 lira civarında. Bir tane palamut 3 kişiye çok rahat yetiyor. Palamudun fiyatı kıyma ile kıyaslanacak gibi değil. Şu an balık bedava. Lakerda 2 kilogramlık kavanozlar halinde bin lira.”