Osmaniyeli çiftçi: "Bunlar gelmeden önce maliyet kurtarıyordu... Artık çiftçiliği bıraktık"

TAKİP ET

Osmaniye'nin Dervişiye köyünde çiftçilik yapan Zekeriya Demir, "Şu an çiftçi zarar etti. Gelecek dönem herhalde hiç eken olmayacak. Ben ekmeyi bıraktım artık. 60 dönüm yerim var ama ekmeyi bıraktım. Bundan sonra herhalde günlük yevmiyeye gideriz. Susuz tarlaları bile ekiyorduk eskiden. Bunlar gelmeden önce maliyet kurtarıyordu. Şu an maliyeti boş verin hali hazırda sulu tarlayı ekemiyorlar. Kurtarmıyor" dedi.

(OSMANİYE)- Osmaniye’nin Dervişiye köyünde çiftçilik yapan Zekeriya Demir, "Şu an çiftçi zarar etti. Gelecek dönem herhalde hiç eken olmayacak. Ben ekmeyi bıraktım artık. 60 dönüm yerim var ama ekmeyi bıraktım. Bundan sonra herhalde günlük yevmiyeye gideriz. Susuz tarlaları bile ekiyorduk eskiden. Bunlar gelmeden önce maliyet kurtarıyordu. Şu an maliyeti boş verin hali hazırda sulu tarlayı ekemiyorlar. Kurtarmıyor" dedi.

Osmaniye’nin Dervişiye köyünde çiftçilik yapan Zekeriya Demir, buğday ve arpa alım fiyatlarının beklediklerinden çok düşük olduğunu bu yüzden bundan sonra çiftçilik yapmayacağını belirtti. Zekeriya Demir, şunları söyledi:

"Görmüş  olduğunuz tarladayız. Burası buğday tarlası, arpa tarlası. Saplar tarlada kaldı. Eskiden hayvancılık çoktu burada. Yerde sap kalmıyordu ama şu an tarlada hala saplar kaldığı için fistığı da ekemiyor. Eskiden sapı parayla alıyordu. Şimdi sapı satmayı bırakın adamın başına bela oluyor. Arpayı 6,5 liradan sattık esnafa verdik. 8,5 lirayada buğdayı verdik. Şu an çiftçi zarar etti. Gelecek dönem herhalde hiç eken olmayacak. Ben ekmeyi bıraktım artık. 60 dönüm yerim var ama ekmeyi bıraktım. Çiftçiliği de bıraktım. Bundan sonra herhalde günlük yevmiyeye gideriz. Ancak yevmiye kurtarır bizi. Tarlayı artık bıraktık. Eskiden üç traktörle ekim yapardık. Susuz tarlaları bile ekiyorduk. Bunlar gelmeden önce maliyet kurtarıyordu. Şu an maliyeti boşverin hali hazırda sulu tarlayı ekemiyorlar, kurtarmıyor.

"Şu an tarlalar satılmaya başladı"

Şu an sadece mısır kaldı hasat edecek. Ondan da zarar edilecek. Gübre maliyeti tohumu girdisi çıktısı kurtarmadığı için şu an çiftçilik bitti. Çiftçilerin şu an çalışacak durumu da yok. Herkes bıraktı çiftçiliği. Elinde tarlada çiftçinin başına bela oldu. Şu an tarlalar satılmaya başladı. El değiştirmeye başladı. Yabancılar gelip alıyorlar. Bizler zor durumdayız ama nasıl olacak kimse elimizden tutmuyor. Çiftçilik şu an bitmiş durumda. Hayvancılık desen daha önceden bitti."