Kahire Barış Zirvesi'nde 35 ülke Gazze krizi için buluştu

TAKİP ET

İsrail - Filistin çatışmalarını acil görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de 35 ülke temsilcisi ve 4 uluslararası örgüt lideri buluşuyor.

Filistin - İsrail çatışması devam ederken Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'nin çağrısıyla birçok ülkenin dışişleri bakanı ve liderleri Kahire'debir araya geldi. Kahire Barış Zirvesi'ne 35 ülke temsilcisi ile 4 uluslararası örgüt lideri katıldı.

Filistin - Mısır sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nın kısa süreli açılmasıyla beraber insani yardım taşıyan 20 tırın geçişine izin verildi. Zirvede katılımcılara hitap eden Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, ülkeleri Gazze Şeridi'ndeki  felaketi sona erdirecek ve barışa giden yolu yeniden canlandıracak bir yol haritası üzerinde uzlaşmaya davet etti.

Zirve Katılımcılarının öne çıkan konuşmaları

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz. (İsrail'in saldırıları) Eğer devam edecek olursa coğrafi bir tırmanışla tüm küresel istikrar ve barışı da tehdit edecektir. Yeni bir garanti mekanizması tasarlanıp hayata geçirilmelidir. Tarafların adil bir barış için attığı adımların garanti edilmesi gerekmektedir." açıklamalarında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Berbock Kahire'de düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada, Filistinli Hamas hareketine karşı yürütülen savaşın, sivillerin insani durumu göz önünde bulundurularak sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Berbock ayrıca devam etmekte olan zirvenin, Ortadoğu'da "Filistinlilerin ve Yahudilerin iki bağımsız devlette barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamalarını sağlayacak yeni bir barış sürecine ihtiyacı olduğu" konusunda görüş birliği içinde olduğunu söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly,"Gazze Şeridi'ndeki trajik durumun bölgesel bir çatışmaya dönüşmesini engellemek için birlikte çalışma sorumluluğumuz var, çünkü Hamas'ın istediği de tam olarak bu," diyen Bakan, Hamas'ın üyelerinin başlangıçta diğer Orta Doğu ülkeleri ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesine karşı çıktığını hatırlattı. Cleverly, İsrail'in "kendini savunma ve 7 Ekim'de kaçırılanların serbest bırakılmasını isteme hakkına sahip olduğunu" yineledi. Buna ek olarak İngiltere Dışişleri Bakanı, "İsrail hükümetiyle uluslararası hukuka saygı gösterme yükümlülükleri hakkında doğrudan konuştum. İsrail ordusuna disiplin, profesyonellik ve itidal çağrısında bulundum" dedi.

Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira,"Sadece etkili müzakerelerin yeniden başlaması iki devletli bir çözüme yönelik somut sonuçlar getirebilir" dedi. Bakan ayrıca Filistinli Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kınadı ve bölgedeki son gelişmelerin iki devletli çözümü tehlikeye attığını kaydetti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, “Çatışmanın her bir tarafının uluslararası insancıl hukuk ihlallerini reddettiğimizi bir kez daha teyit ediyor ve sivillere yönelik tüm saldırıları kınıyoruz. Uluslararası toplumu, İsrail'i insan haklarını korumaya ve bu haklara saygı göstermeye zorlama konusunda kararlı bir tutum sergilemeye ve bazı ülkelerin izlediği çifte standart politikasını terk etmeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Muhammed el-Sudani, "Filistin halkı soykırım girişimlerine maruz kalıyor... Siyonist varlık (İsrail) savaş yasaları da dahil olmak üzere tüm yasaları ihlal etmeye devam ediyor" dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, "AB, bu insani yardımın Filistinlilere ulaştırılmasına yönelik çabaları desteklemekle ilgileniyor" dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kâbusu sona erdirmek için harekete geçilmesi" çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri, Hamas saldırılarının Filistinlileri toplu olarak cezalandırmak için bir neden olamayacağını ve İsrail - Filistin çatışmasının sonu olmayan 56 yıllık bir işgal olduğunu belirtti.

Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa, Gazze Şeridi üzerindeki ablukanın kaldırılması ve çatışmaların sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Ramaphosa, Filistin konulu Kahire zirvesinde çatışmaların sona erdirilmesi, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze Şeridi üzerindeki ablukanın kaldırılması çağrısında bulundu.

Fas Dışişleri Bakanı Nasser Bourita, Filistin konulu Kahire zirvesi sırasında yaptığı açıklamada, Fas'ın Filistinlileri yerlerinden etmeyi amaçlayan her türlü fikri reddettiğini ve gerçek bir barış sürecinin başlatılması çağrısında bulunduğunu söyledi.

Ürdün kralı 2. Abdullah, Gazze Şeridi'ndeki savaşın derhal sona erdirilmesi ve bölgeye insani yardımın ulaştırılması gerektiğini söyledi. Ortadoğu'yu uçuruma sürükleyen insani felaketin durdurulması gerektiğine vurgu yapan 2. Abdullah, "Hepimiz için kırmızı çizgi olan Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini kesinlikle reddediyoruz" diye konuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, "Çözüm, bütün bir halkın başka bölgelere sürüklenmesi değildir. Bilakis tek çözüm, adalettir. Filistinlilerin, kendi topraklarında, yeryüzündeki diğer halklar gibi geleceklerini belirleyebilecekleri, onurlu ve güvenli bir şekilde bağımsız devletlerinde yaşamalarıdır."  dedi.

Bahreyn Kralı Hamed bin İsa el-Halife "Filistin halkının hakları güvence altına alınmadan Orta Doğu'da istikrar sağlanamaz" dedi.

Kuveyt Veliaht Prensi Mishaal Al Jaber Al Sabah, "Gazze Şeridi'nde yaşanan insani felaket, uluslararası toplumun Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulma çabalarının eksikliğinin bir sonucudur" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkının Gazze Şeridi'nden zorla göç ettirilmesine karşı bir takım uyarıda bulundu.

Kahire Barış Zirvesi İsrail Filistin Hakan Fidan Sisi