İzmir'de Sağlık Hizmetlerinde Yerel Yönetim Vizyonu Çalıştayı başladı
Sağlık Hizmetlerinde Yerel Yönetim Vizyonu Çalıştayı açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yerel yönetimlerin sağlık hizmetlerinde daha aktif olması, daha fazla yer alması gerektiğini söyledi.
(İZMİR)- Sağlık Hizmetlerinde Yerel Yönetim Vizyonu Çalıştayı açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yerel yönetimlerin sağlık hizmetlerinde daha aktif olması, daha fazla yer alması gerektiğini söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Tabip Odası işbirliği ile düzenlenen Sağlık Hizmetlerinde Yerel Yönetim Vizyonu Çalıştayı başladı. Buca ilçesinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yaşam Kapüsü'nde gerçekleşen çalıştayın açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt, ilçe belediye başkanları, hekimler ve akademisyenler katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, altı yıl öncesine kadar hekimlik yaptığını hatırlatarak "Bir hekim gözüyle yerel yönetici olunca bazı şeyleri daha fazla fark ediyorsunuz. Yerel yönetimler bu alanda daha aktif olabilir mi diye düşünmeden edemiyorsunuz. Sağlık metalaştırıldıktan sonra sağlık hizmeti artık bazı insanlar için kazanç kapısı oldu. Bu ülkede her şeyin rantı üzerine hesap yapanlar sağlık hizmetinin de kamunun elinden değerli kısmının alınıp özel sektöre verilmesi ile ilgili bir politikaya bu ülkenin değerli insanlarını ne yazık ki mahkum ettiler. Belediyeler burada yok. Belediyelerde sağlık hizmeti görülsün diye kimse düşünmüyor. İnşallah iktidar olursak biz düşüneceğiz. Buna inanmayanlar çok ama inanın biz bunun mücadelesini yapıyoruz. Bizi kısacık hayatta çok kahreden bir sürü olay yaşıyoruz ve muhtemelen yaşamaya devam edeceğiz. Bunlara duyarsız kalmakla mücadele etmek arasında seçim yapıyoruz. Biz mücadele ediyoruz. Samimiyiz ve hatta kelle koltukta mücadele ediyoruz. Bu mücadele yapılmak zorunda" dedi.
"Bu çıktının eylem planına dönüşme zorunluluğu var”
“Bugün bizi en fazla inciten şey eşitsizlik, adaletsizlik, insanların cebindeki paraya göre onlara yaşam koşulları sağlanması” diyen Başkan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Temel ihtiyaçların insan olmanın, canlı olmanın getirdiği bir hak olduğuna inanıyoruz. Sağlık da bir hak. Maalesef güvensiz ve sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Türkiye acı çekerek yaşıyor. Derdini anlatamayan, eğitim alamayan, sesini duyuramayan pek çok insan bir süre sonra sosyal çöküntü yaşamaya başlıyor. Gerçek şu ki ülkemizdeki insanların yaşam koşulları ile ilgili kendini sağlıklı hissetmesi ile ilgili çok ciddi sorunları var. Biz insana baktığında değerli bir canlıyı gören hekimler, hemşireler, sağlık hizmetlerinin bütün çalışanları bu konuyu en iyi anlayacak insanlar. O nedenle sağlıkçı gözüyle bakmakta fayda var. Toplum kocaman bir insan sürüsü değil, aslında her biri bir diğerinden değerli insanlardan oluşan bir kitle. Her birine ayrı ayrı bakıp yaşadıkları mağduriyetleri de dikkate alıp adil, eşit dünyada yaşamaları için çaba göstermemiz lazım. Belediye olarak bizler toplumumuzun hem bireysel hem toplumsal sağlıkta hem de sağlıklı bir kent yapılanmasında daha aktif olmasını, daha bilinçli olmasını, daha eleştiriye açık ve katılımcı yapıya sahip olmasını, kurumsallaşmasını diliyoruz. Toplantıda ortaya çıkacak bu çıktının eylem planına dönüşme zorunluluğu var. İzmir’de böyle bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluluğun bilincindeyiz, bu zorunluluğun farkındayız ve gereğini yerine getireceğiz.”
"Yerel yönetimler sağlık hizmetlerinde daha aktif olmalı"
Yerel yönetimlerin sağlık hizmetlerindeki rolüne ilişkin ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “İyi bir kadro ile bazı çalışmaları zaten başlattık ama gerçekten yapabileceğimizin en iyisi yapıp Türkiye’ye örnek olmak istiyoruz. Bugün de buna inanıyorum ki yarın iktidar bizde olduğunda da aynı şeyi söylemeli ve yapmalıyız. Yerel yönetimler sağlık hizmetlerinde daha aktif olmalı, daha fazla yer almalı. Öyle ya da böyle toplumun envanterine belediyeler daha fazla sahip oluyor. Daha kolay iletişim kuruyorlar. İnsanlara merkezi sağlık yönetiminden çok daha kolay ulaşılıyor. Böyle bir imkânı olduğu için bunu değerlendirmek gerekiyor. Biz de bu dönem bunun olumlu örnekleri ile yola çıkalım. Olumlu sonuçlarını paylaşalım. Türkiye duysun, belediyeler duysun, siyasi partiler duysun. Bu İzmir’in başarısı olacaktır. İzmir’in ruhunda, kimliğinde çağdaşlık, özgürlük olmasının yanında bilinçli olmak, ve öncü davranmak var. Türkiye İzmir’i taşra olarak görüyor ne yazık ki ama bu çalışmalarla İzmir’in hak ettiği yeri alacağına da inanıyorum” diye konuştu.
"Sorunları hafifletirsek amacımıza varmış oluruz"
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt ise çalıştayın çıktılarının İzmir Sağlık Sistemi'ne ışık tutacağına inandığını belirterek "Açlık, yoksulluk, sağlığa ulaşma zorluğu tüm ülkenin sorunu. Bulacağımız çözümlerle bu sorunları hafifletirsek amacımıza varmış oluruz. Sağlığın kazanç haline getirilmesine son verilmesi, kamusal sağlık sisteminin geri dönmesi ile belediyelerin hekim odalarıyla birlikte halk sağlığını daha iyi bir yere getireceğine canı gönülden inanıyoruz" ifadelerini kullandı.