İZKİTAP - 4. İzmir Kitap Fuarı Fuar İzmir'de kapılarını açtı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve TACT Fuarcılık iş birliği ile yılda iki kez düzenlenen İZKİTAP - 4. İzmir Kitap Fuarı, Fuar İzmir'de kapılarını açtı. 3 Kasım'a kadar devam edecek fuar kapsamında düzenlenecek imza günleri, söyleşiler ve etkinliklerde yazar, şair, çizer okurlarıyla buluşacak. 'Sinema ve Edebiyat' temasıyla kapılarını açan fuarın onu konuğu yazarı ise Hakan Günday oldu.
(İZMİR)- İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve TACT Fuarcılık iş birliği ile yılda iki kez düzenlenen İZKİTAP - 4. İzmir Kitap Fuarı, Fuar İzmir’de kapılarını açtı. 3 Kasım'a kadar devam edecek fuar kapsamında düzenlenecek imza günleri, söyleşiler ve etkinliklerde yazar, şair, çizer okurlarıyla buluşacak. “Sinema ve Edebiyat” temasıyla kapılarını açan fuarın onu konuğu yazarı ise Hakan Günday oldu.
İZKİTAP - 4. İzmir Kitap Fuarı'nın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “İzmir’imizin kent tarihiyle, kent kimliğiyle çok özdeşleşen, gerçekten kendimizi ait hissettiğimiz etkinliklerden birinde; kitap fuarında bir aradayız. Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmanın büyük bir onurunu ve keyfini yaşıyoruz. Ben küçük yaşlarından itibaren kitaba, okumaya çok yakın olmuş ama daha sonra büyük bir hata yapıp tıp doktorluğu mesleğine seçtikten sonra genel edebiyattan kopmak zorunda kalmış ama kitabın değerini her zaman bilen bir insan olarak kitabı kendimize en zengin, en güzel, en keyifli dostlardan birisi olarak görüyorum. Yaşadığımız dönemde biraz insanlar bireyselliğe itiliyorlar, zorlanıyorlar. Her insanın çevresinde duvarların örüldüğü bir dönemi yaşıyoruz. Her şeyden korkulması gerekir, mümkün olduğunca kendimizi korumaya aldık filan diye insanları sürekli yönlendiren bir kültürlerin yaşadığı bir çağda yaşıyoruz. Böyle bir dönemde insanın çevresindeki duvarları görmeyeceği, içine daldığı zaman gerçekten çok keyifli, güzel bir dünyaya adım atacağı bir iştir kitap okumak" dedi.
"Atatürk'ümüz bir kitap dostu olarak bize örnek"
Tugay, sözlerinin devamında ise "Kitap yazmanın nasıl bir şey olduğunu gerçekten denemek lazım. Deneyerek yaşamak lazım. 'Yazdığın bir kitap var mı' diyebilirsiniz. Yazdığım bir şeyler var. Yayınlamadığım bir şeyler var. Umuyorum bir gün ben de yayınlanmış bir kitabın yazarı olarak buralarda imza atabilme onuruna erişirim. İzmir'in Homeros'un şehri olduğunu biliyoruz. En azından bu topraklarda yaşadığına eminiz. Dolayısıyla 8 bin 500 yıl önce İlyada ve Odysseia ile dünyada bir çığır açan bu yazarın memleketlisi olmaktan gerçekten ayrı bir onur duyuyoruz. Ayrıca İzmir Cumhuriyet'in aydınlanmanın şehridir. Atatürk'ün izinde giden, onu izlemekten büyük bir onur duyan bir şehirdir. Hayatı boyunca dört bine yakın kitabı okuduğu dokuz tane de kitabı yazdığı bilinen yine Atatürk'ümüzün de bir kitap dostu olarak bize örnek olduğunu burada ifade etmek isterim" diye konuştu.
"Fuarımız diliyorum yeni ufuklar açar"
Fuarda 220 civarında yayınevi ve sahafın okurları kitaplarla buluşturacağını da ifade eden Tugay, "Bugünlerde yaptığımız her konuşmada küçük bir bölüm ayırdığımız bir şeyi burada da söylemek isterim. Ülkemizi değişik nedenlerle rahatsız eden, huzurunu kaçıran, insanlarımızı umutsuz hale, keyifsiz hale getiren bir sürü şeyi yaşadığımız bir dönemdeyiz. Ama bilmek lazım. Mücadele eden insanlar var. Söylemek lazım herkesin bu mücadeleye katılması gerekiyor. Nazım'ı hatırlamak lazım. Ne diyor? 'Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak. Unutma; aynı gökyüzü altında bir direniştir yaşamak.' Ve yine Ahmet Arif'in 'Dayan kitap ile Dayan iş ile. Tırnak ile, diş ile, Umut ile, sevda ile, düş ile Dayan rüsva etme beni' sözlerine de hatırlamak lazım. Bunlar bizim bağrımızdan kopan sözler aynı duyguları paylaşıyoruz. Burada bir gencimizin alacağı bir kitap. Orada okuyacağı bir hikaye, bir tarih bilgisi belki hayatını değiştirecek. Belki burada bir yazarımız ilk defa okurlarıyla buluşacak. Onlara kendini ifade etme fırsatı bulacak. Bu ihtimaller burada bu verilen emeğin hepimizin verdiği emeğin karşılığına değer. Fuarımız edebiyat, kültür sanat camiamıza, sanatseverlerimize, sektörün emekçilerine diliyorum yeni ufuklar açar" diyerek sözlerini sonlandırdı.
"Böylesi bir karşılaşmayı mümkün kılan herkese teşekkür ediyorum"
Fuarın onur konuğu yazar Hakan Günday ise "Burada olmak tabii çok büyük bir keyif benim için. Öncelikle bir okur olarak sonrasında da bir yazar olarak. Çünkü korkunun, baskının ve şiddetin sıradan bir iletişim aracına dönüştüğü insanın etrafına ve arasına duvarlar örüldüğü, insanların ayrıştırılmasının çok daha kârlı görüldüğü bir çağda edebiyatın belki de en ihtiyacımız olan özelliği insanı tanımaya çalışıyor olması, anlamaya çalışıyor olması ve insanların arasında bir ilham köprüsü kurmaya çalışıyor olması. Dolayısıyla edebiyat etrafında duvarlar olmayan, içinde duvarları olmayan bir ev ve insan nesiller boyunca bu evi inşa etmeye çalışıyor. Böylesi bir karşılaşmayı mümkün kılan herkese teşekkür ediyorum. 4. İzmir Kitap Fuarı'nı ziyaret edecek olan her okura da şimdiden şunu söylemek istiyorum; hepiniz hoş geldiniz" dedi.
"Dopdolu bir program hazırladık"
TACT Fuarcılık kurucusu Saruhan Simsaroğlu da "Fuar boyunca her yaştan ziyaretçilerimize hitap eden dopdolu bir program hazırladık. Söyleşiler, imza günleri, atölyeler birçok kültürel etkinlik ile İzmir Kitap Fuarı'nı sadece kitap fuarı değil, kültürümüzü ve edebiyatı kucaklayan bir şölen olarak hep birlikte yaşıyacağız. İzmir Kitap Fuarı dayanışmanın ve kültürü olan bağlılığın en güzel örneklerinden biri" diye konuştu.
Konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, açılışın ardından fuarda yer alan yayınevi stantlarını gezdi.