Hububat alım fiyatlarına çiftçilerden tepki...''Ben bu saatten sonra tarlama buğday, arpa kesinlikle ekmeyeceğim''
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıkladığı hububat alım fiyatlarına tepki gösteren çiftçilerle bir araya geldi. Gürer'e dert yanan bir çiftçi, ''Biz bu çiftçiliği bu saatten sonra yapmıyoruz. Madem bunlar çiftçiyi düşünmüyorsa, biz de vatandaşı düşünmüyoruz. İsyan ediyoruz. Ben bu saatten sonra tarlama buğday, arpa kesinlikle ekmeyeceğim. 'Çiftçi milletin efendisi' demişlerdi. Kesinlikle kabul etmiyorum. O söz bu saatten sonra bize geçmiyor. Çiftçilerin tümü mağdur' dedi.
(KONYA)- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı hububat alım fiyatlarına tepki gösteren çiftçilerle bir araya geldi. Gürer’e dert yanan bir çiftçi, ''Biz bu çiftçiliği bu saatten sonra yapmıyoruz. Madem bunlar çiftçiyi düşünmüyorsa, biz de vatandaşı düşünmüyoruz. İsyan ediyoruz. Ben bu saatten sonra tarlama buğday, arpa kesinlikle ekmeyeceğim. ‘Çiftçi milletin efendisi’ demişlerdi. Kesinlikle kabul etmiyorum. O söz bu saatten sonra bize geçmiyor. Çiftçilerin tümü mağdur'' dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, TMO 2024 hububat alım fiyatlarını açıklaması sonrası tepkiler gelmeye devam ediyor. Konya'da ziyaret ettiği bir tarlada çiftçilerle sohbet eden ve dertlerini dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ''Açıklanan hububat fiyatları, çiftçi için tam bir şok oldu. Çünkü bir yıl boyunca emek verdiler, ürettiler, girdi maliyetleri arttı. Ama toprak mahsulleri alım fiyatı, buğdayda yüzde 12, arpada yüzde 3,5’luk bir artışla enflasyonun çok altında gerçekleşti'' dedi.
''İsyan ediyoruz''
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıkladığı 2024 hububat alım fiyatlarına tepki gösteren bir çiftçi ise “Geçen sene 18 bin liraya aldığımız mazotu şu anda 40 bin liraya alıyoruz. Geçen sene verdiğimiz buğdayın fiyatı 9 bin lirayken, şu anda 10 bin lira. Madem öyleyse, mazotu 18 bin lira yapsınlar, buğdayımızın da fiyatını da artırmasınlar. Biz bu çiftçiliği bu saatten sonra yapmıyoruz. Madem bunlar çiftçiyi düşünmüyorsa, biz de vatandaşı düşünmüyoruz. İsyan ediyoruz. Ben bu saatten sonra tarlama buğday, arpa kesinlikle ekmeyeceğim” diye konuştu.
''Maliyetin altında eziliyoruz''
Gürer’e dert yanan çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü:
''(Çiftçi milletin efendisi) demişlerdi. Kesinlikle kabul etmiyorum. O söz bu saatten sonra bize geçmiyor. Çiftçilerin tümü mağdur. Çünkü aldığımız ilacı, buğdayı, gübreyi hesap ettiğinde altında eziliyoruz, boğuluyoruz. Bu saatten sonra böyle bir politika istemiyoruz. Hububat alımı en az 12,5 TL - 13 TL olmalıydı. Şu anda maliyeti karşılamıyor. Maliyetin altında eziliyoruz.”
Çiftçilerle konuşan Gürer, ''1 milyon tona yakın üretim kaybı olacağını da yetkililer, TÜİK açıkladı. Yılbaşından bu yana 2 milyon 800 bin ton da ithal buğday getirildi. TMO’nun alım şartları ağır, bir de alım fiyatını düşük tutarak çiftçiyi tüccara mahkum etti.’’ dedi.
''En az 15 TL olursa çiftçi nefes alır''
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 2024 hububat alım fiyatlarının yükseltilmesi için seslenen çiftçiler, “Sayın Cumhurbaşkanımız, çiftçiyi, köylüyü dinlerse ihracata da gerek yok. Eskiden Türkiye’nin mahsulü kendine yeter durumdaydı. Ama bu saatten sonra yetmez. En az 15 TL olursa çiftçi nefes alır, diğer türlü kurtarmaz” dedi.
Ekim yaptıklarına pişman olduklarını söyleyen çiftçiler, mazot, gübre, elektrik ve su fiyatlarındaki artışa da dikkati çektiler. Muhtar ise ''Yavaş yavaş çiftçilik bitmek üzere. Üretimin olmadığı yerde, tüketimin olduğu yerde ülke kalkınmaz. Her şeyden önce üretim ve ihraç olacak. Ülke kalkınacaksa o şekilde kalkınacak” diye konuştu.
''Borcu olmayan çiftçi yok''
İç Anadolu’daki çiftçilerin bu yılkı hububat alım fiyatından memnun olmadığını ve hali hazırda çiftçilerin zor şartlarda üretim yaptığını söyleyen Gürer, “Alım fiyatı düşük tutuldu, TMO bir tüccar gibi davranamaz. Çitçinin kara gün dostu olmalı. Çiftçiyi desteklemeli. Verilen destek bir yıl sonra veriliyor, o da bin 750 lira. O zamana kadar bu desteğin anlamı kalmıyor. Çiftçimizin ekim yapabilmesi için girdi maliyetlerinin üretimde elde edecekleri gelirle dengeli olması lazım. Çiftçilerin 700 milyar liraya yakın piyasaya ve bankalara borcu var. Borcu olmayan çiftçi yok. Çiftçi mecbur tüccarın eline düşüyor. Önümüzdeki yıl fiyat revize edilmezse ekim alanları daralacak. Bizi Rusya’nın, Ukrayna’nın buğdayına bizi muhtaç hale getirecekler. Alım fiyatları kamuda çiftçiyi mutlu edecek noktaya taşınmalıdır'' diye konuştu.