Fazilet Apartmanı davasında notere vekalet sorusu: "Haklarında yakalama kararı olan Yağcı çifti işlem yaptırdığı sırada kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunuldu mu"

TAKİP ET

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 19 kişinin yaşamını yitirdiği Fazilet Apartmanı davasında mahkeme heyeti, Ankara 3'üncü Noter'e müzekkere yazılarak haklarında yakalama kararı olan Akın Yağcı ile Ferihan Yağcı'nın işlem yaptırdığı sırada kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunup bulunmadığının sorulmasına karar verdi.

HABER: MEHMET OFLAZ

(KAHRAMANMARAŞ) - Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 19 kişinin yaşamını yitirdiği Fazilet Apartmanı davasında mahkeme heyeti, Ankara 3'üncü Noter'e müzekkere yazılarak haklarında yakalama kararı olan Akın Yağcı ile Ferihan Yağcı'nın işlem yaptırdığı sırada kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunup bulunmadığının sorulmasına karar verdi.

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesi Mimar Sinan Mahallesi'nde yer alan 2 bloklu Fazilet Apartmanı'nın A bloku, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ilk depremde yıkıldı. Enkaza dönen binada 19 kişi yaşamını yitirdi, 20 kişi ise yaralandı. Fazilet Apartmanı'nın duruşması Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya, depremde yakınlarını kaybedenlerin aileleri, başka bir dosyadan tutuklu olan ve bu davada tutuksuz yargılanan binanın müteahhidi, statik proje müellifi, fenni mesulü olan Mahmut Oktay Hartavi ile taraf avukatları katıldı. Zemin kattaki fırının işletmecileri firari sanıklar Akın Yağcı ve eşi Ferihan Yağcı ise duruşmaya katılmadı.

Duruşma ilk olarak sanık Mahmut Oktay Hartavi söz aldı. Hartavi, 42 yıllık inşaat yüksek mühendisi olduğunu belirterek, "Çok demir ve çimento kullandım. Hatta bana 'neden bu kadar demir kullanıyorsun, neden kolon kesitlerini büyük kullanıyorsun' dediklerinde, 'yarın bir gün olağanüstü bir deprem durumunda buraya kullandığım demir, çimento ve beton sizi kurtaracak' demişimdir" diye konuştu.

"Türkiye Noterler Birliği'ne yazı yazılsın" talebi

Müşteki avukatları, firari Akın ve Ferihan Yağcı çiftinin haklarında yakalama kararı olmasına rağmen Ankara'da notere gidip vekalet verdiklerini hatırlatarak, "19 kişinin ölümünden sorumlu tutulan firariler, 2 yıldır mahkeme huzuruna getirilemiyor. Firariler, haklarında yakalama kararı varken ellerini kollarını sallayarak Ankara'nın göbeğinde iki kez avukatlarına ve çocuklarına vekaletname veriyor. Kamu vicdanı adına, burada oturan yakınları ölmüş olan insanların bir nebze rahatlayabilmesi adına, yani bu insanların yakalanması için ne yapıldığını görmek anlamında, Ankara 3. Noteri hakkında Türkiye Noterler Birliği'ne yazı yazılmasını, hakkında bir soruşturma olup olmadığının sorulmasını ve ilgili noterlik hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç ihbarında bulunulmasını talep ediyoruz" dedi.

"Firarilere bin yılda ceza verilse, idam da edilse..."

Binada kızını kaybeden müşteki polis memuru, sanıklardan şikayetçi olduğunu söyleyerek, "Fazilet Apartmanı, orta kesim ailelerin kaldığı bir binaydı. Akın ve Ferihan Yağcı'ya bin yılda ceza verilse, idam da edilse yüreğime ferahlık sağlamaz. Ben 9 yaşındaki kızımı kaybettim. Burada bulunmamın nedeni benim gibi babalar yanmasın, bu acıyı kimse yaşamasın diye buradayım" dedi. Binada annesi, ablası ve kız kardeşini kaybeden Gülay Sevilmiş Kahveci ise Mimar Sinan Mahallesi'nde sadece Ezgi Apartmanı ve Fazilet Apartmanı'nın yıkıldığını hatırlatarak, sanıklardan şikayetçi olduklarını ifade etti. 

Mahkeme heyeti, firari sanıklar Akın Yağcı ile Ferihan Yağcı hakkındaki yakalama kararının devamına karar verdi. Ayrıca heyet, Ankara 3'üncü Noter'e müzekkere yazılarak haklarında yakalama kararı olan Yağcı çifti işlem yaptırdığı sırada kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunup bulunmadığının sorulmasına karar vererek duruşmayı 4 Şubat 2025 tarihine erteledi.

Ne olmuştu?

Fazilet Apartmanı'nda oturan vatandaşlar, depremden önce binanın altındaki fırının sahipleri Akın Yağcı ve Ferihan Yağcı hakkında "Fırında yapı projesine aykırı olarak eklentiler inşa ettikleri, bu eklentilerin ana yapıya zarar verdiği, binanın ön cephesinde projeye aykırı sundurma yapıldığı, soruşturma konusu yapının altında bulunan 2 dükkanın duvarlarının kaldırılarak 3 dükkanın birleştirildiği" gerekçesiyle Kahramanmaraş 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açmıştı. Mahkeme heyeti, 16 Nisan 2019'da tadilatların binayı zayıflattığını belirterek Yağcı çiftinin binayı eski haline getirmesine karar vermişti. Mahkeme kararı uygulanmazken, söz konusu bina 6 Şubat depremlerinde yıkılarak 19 kişinin ölümüne neden olmuştu. 

Fazilet Apartmanı dosyasında binanın müteahhidi, statik proje müellifi, fenni mesulü olan ve bir başka davadan dolayı tutuklu bulunan Mahmut Oktay Hartavi tutuksuz yargılanırken; zemin kattaki fırının işletmecileri Akın Yağcı ve eşi Ferihan Yağcı hakkında ise 2023 yılının temmuz ayında yakalama kararı çıkartılmıştı. ANKA Haber Ajansı, firari sanıklar Akın ve Ferihan Yağcı'nın, hakkında yakalama kararı olmasına rağmen Ankara 3. Noterliği'ne giderek vekalet verdiğini gündeme getirmişti. ANKA'ya konuşan noter yetkilileri, "Biz sisteme kimlik bilgisini girince kimin aranmasının olup olmadığını bilemeyiz. Onlar işlemini yaptığı sırada polisler gelir. Emniyete otomatik gidiyor, onlar tutanak tutuyor. Bu kişiler hakkında herhangi bir gözaltı işlemi olmadı" demişti.