Dünyadaki Türk beyin gücünü buluşturmayı hedefleyen Deal Room adlı dijital platform açıldı
Türkiye'nin dünyadaki beyin gücünü bir araya getirme hedefiyle oluşturulan ve farklı ülkelerde yaşayan yüksek öğrenimli Türk iş gücünü buluşturan Deal Room adlı dijital platformun, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun açılış konuşmasını yaptığı Kıvılcım Zirvesi ile kamuoyuna duyuruldu. İmamoğlu, 'Beyin göçünü beyin gücüne dönüştürmek için yola çıkan platformumuzda, dünyanın dört bir yanında yaşayan ve kalbi her daim Türkiye ve İstanbul için atan herkesi bir araya getiriyoruz' dedi.
(İSTANBUL)- Türkiye’nin dünyadaki beyin gücünü bir araya getirme hedefiyle oluşturulan ve farklı ülkelerde yaşayan yüksek öğrenimli Türk iş gücünü buluşturan Deal Room adlı dijital platformun, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı Kıvılcım Zirvesi ile kamuoyuna duyuruldu. İmamoğlu, “Beyin göçünü beyin gücüne dönüştürmek için yola çıkan platformumuzda, dünyanın dört bir yanında yaşayan ve kalbi her daim Türkiye ve İstanbul için atan herkesi bir araya getiriyoruz” dedi.
Bi' Dünya Kıvılcım Derneği tarafından İBB, İstanbul Planlama Ajansı ve İTÜ Arı Teknokent ortaklığıyla düzenlenen zirvede duyurulan Deal Room adlı dijital platform; dünya genelinde yaşayan yetenekli ve yüksek öğrenimli Türk iş gücünün bir araya gelmesine, yeni işbirliği fırsatları ve bilgi alışverişi imkanına kavuşmalarının yanı sıra İstanbul’un gelişimine de katkıda bulunmalarını hedefliyor.
Dijital platform, Atatürk'ün "Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyoruz, gür alevler halinde dönmelisiniz" sözünden ilham alarak düzenlenen, ana teması “Gücümüzü birleştirelim, İstanbul için fayda üretelim” olarak belirlenen ve dünya genelinde yaşayan Türk profesyonelleri, akademisyen, girişimci, sanatçı ve etki liderlerini İstanbul için bir araya getirmeyi amaçlayan Kıvılcım Zirvesi’nde kamuoyuna duyuruldu.
Platform; Türk profesyonellerin kendi aralarında bağlantılar kurmalarına, kariyer fırsatlarını artırmalarına ve bilgi paylaşımı yapmalarına olanak sağlayacak. Katılımcılar, platform aracılığıyla hem kendi alanlarında hem de farklı disiplinlerdeki uzmanlarla bağlantı kurma şansı bulacak, ortak projeler geliştirme ve İstanbul’un gelişimine katkıda bulunma fırsatını yakalayacak.
Ekrem İmamoğlu: “Dijital platform, dünyanın dört bir yanındaki Türk profesyonellere güçlü işbirliği imkanı sunacak”
Videolu mesajla zirvenin açılışını yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye’nin beyin göçü veren ülkeler arasında üst sıralarda yer aldığını ve son yıllarda Türkiye'den yurt dışına çıkan üniversite mezunu sayısının yüksek olduğunun tahmin edildiğini belirtti. İmamoğlu, “Beyin göçünü beyin gücüne dönüştürmek için yola çıkan platformumuzda, dünyanın dört bir yanında yaşayan ve kalbi her daim Türkiye ve İstanbul için atan herkesi bir araya getiriyoruz. Bu platform, uluslararası alanda yetenekli ve yüksek öğrenimli Türk profesyonellerin dijital ortamda bir araya gelmelerine ve işbirlikleri kurmalarına olanak sunacak. Bu dijital platformumuzda yaratılacak etkileşim, dünyanın dört bir yanındaki Türk profesyonellerin küresel bilgi birikimini ve deneyimlerini kendi aralarında paylaşmalarına ve İstanbul’a taşımalarına imkan sağlayacak. Bugün itibarıyla 29 farklı ülkede yaşayan vatandaşımızı platformumuzda buluşturduk. Bu sayıyı daha da arttırmak istiyoruz. Bunun için herkesi platforma kaydolmaya, profillerini oluşturmaya ve birlikte fayda üretmeye davet ediyorum” dedi.
60’ın üzerinde konuşmacı katılımcılarla buluştu
Zirvede; İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü ve CEO’su Prof. Dr. Atilla Dikbaş, eski NASA çalışanı ve Plan S ile INFINIA Chief Scientific Officer Dr. Umut Yıldız, IUCN Eğitim ve İletişim Komisyonu Üyesi Enise Burcu Derinboğaz, UNESCO Kültür Komisyonu Uzmanı Dr. Gökçe Dervişoğlu, Brüksel Vrije Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Demir Murat Seyrek, Bilim Virüsü kurucusu Şule Yücebıyık, TUM Helicopter Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlkay Yavrucuk, Oxford Centre for Technology and Development kurucusu Dr. Emre Eren Korkmaz, ICLEI Direktörü Yunus Arıkan ve Siemens Mobility Startup Partnering yöneticisi Dr. Şilan Hun’un yanı sıra alanlarında uzman 62 isim katılımcılarla buluştu. Platformun duyurulduğu zirvede; Afet Risk Yönetimi, Akıllı Şehir ve Ulaşım Teknolojileri, Sürdürülebilir Şehir ve Çevre, Mesleki ve Yaşam Boyu Eğitim, Göç ve Sosyal Uyum Yönetimi, Katılımcı Yerel Demokrasi, İstanbul Markasını Güçlendirmek, Kültür Yönetimi ve Yaratıcı Endüstriler ile Girişim Ekosistemi gibi başlıklarda oturumlar, paneller ve tartışmalar katılımcılarla buluştu.
Gözde Kara Günaydın: “Yurt dışında yaşayan profesyonellerle ciddi değer üretmemiz mümkün”
Platformda dünyanın dört bir yanında yaşayan Türk iş gücünü ve profesyonelleri buluşturduklarını belirten Bi' Dünya Kıvılcım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Kara Günaydın, şunları söyledi:
“Yurt dışında yaşayan profesyonellerle çok ciddi değer üretmemiz mümkün. Her daim aklı İstanbul ve Türkiye'de olan çok sayıda Türk uzmanımız yurt dışında yaşıyor. Platformumuzda bu büyük topluluğu İstanbul ve Türkiye adına bir araya getiriyoruz, beyin göçünü 'beyin gücüne' dönüştürme sürecine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ücretsiz olan dijital platforma kaydını yaptıran herkes birbirini yakından tanıyabilecek, iş ağlarını güçlendirecek ve İstanbul özelinde ortak projeler üretebilecek. En büyük hayalimiz; Avustralya'dan Amerika'ya, İngiltere'den Çin’e kadar dünyanın birçok ülkesine dağılmış başarılı Türk beyinleri, platformda bir araya getirmek, bu büyük potansiyeli harekete geçirmek ve gücümüzün farkına birlikte varmak”
Bi' Dünya Kıvılcım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve marka mühendisi Ömürden Sezgin ise şöyle konuştu:
“İş ağını dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Türklerle genişletmek isteyen herkes platformumuzdan ücretsiz faydalanabiliyor. Türkiye dışında yaşayan ve çalışan Türk profesyonelleri, kıvılcımları buluşturacak Deal Room adlı bu platform fikri de yine Türkiye dışında yaşayan ve kendisi de bir kıvılcım olan girişimci Erdal Kılınç’a ait. Bu tip girişimcileri, profesyonelleri ve iş dünyasında faaliyet gösteren herkesi bir araya getiren platformumuzda bugün itibariyle 29 farklı ülkeden katılımcı yer alıyor. Bu platform, bugün düzenlenen zirvenin ardından yaşamaya ve büyümeye devam edecek. Ve platformumuz, dünyanın dört bir yanına dağılmış enerjimizi bir araya getirerek, bunu büyük bir sinerjiye dönüştürmek için benzersiz bir fırsat sunacak. Bu beyinlerin bir araya gelmesi ve burada yaratılacak ortak değer, İstanbul’un dünyadaki marka gücüne katkı sunacak projelerin ve fikirlerin ortaya çıkmasının yanı sıra ülke adına da stratejik açıdan çok önemli iş birlikteliklerinin kapısını açacak. Attığımız adım, dünyadaki Türk gücünü birleştiren ilk platform olarak tarihteki yerini alacak"