Dilruba Kayserilioğlu, sokak röportajında kullandığı ifadeler nedeniyle bugün hakim karşısına çıkacak
Bir sokak röportajında Instagram'a erişim engeli getirilmesine ilişkin kullandığı ifadeler nedeniyle tutuklanan ve sonrasında tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu, bugün hakim karşısına çıkacak.
Haber: TENZİLE AŞÇI
(İZMİR) - Bir sokak röportajında Instagram'a erişim engeli getirilmesine ilişkin kullandığı ifadeler nedeniyle tutuklanan ve sonrasında tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu, bugün hakim karşısına çıkacak.
Bir sokak röportajında Instagram'a erişim engeli getirilmesine ilişkin kullandığı ifadeler nedeniyle gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderilen Dilruba Kayserilioğlu, bugün hakim karşısına çıkacak.
Kullandığı ifadeler nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” ve ”cumhurbaşkanına hakaret” suçlamalarıyla yargılanan Kayserilioğlu, 12 Ağustos’ta tutuklanarak cezaevine gönderilmiş ve 29 Ağustos Perşembe günü akşam saatlerinde tahliye edilmişti.
‘İfade özgürlüğüne’ vurgu yapıldı
Dilruba Kayserilioğlu hakkında hazırlanan iddianamede, Dilruba’nın sorgusunda ‘gerizekalı’ sözleriyle herhangi bir grubu hedef almadığı ve ifade özgürlüğü kapsamında o sözleri sarf ettiğini belirttiği ifade edildi.
İddinamede, “Şüphelinin İzmir Sulh Ceza Hakimliğinde alınan sorgu beyanında; Soruşturmada verdiği ifadeleri aynen tekrar ettiği, herhangi bir şahsi grubu hedef almadığı, eleştiri ifade özgürlüğü kapsamında sorulan soruya cevap verdiğini, hakaret amaçlı herhangi bir ifade de bulunmadığını, farklı bir anlam yada anlaşılmaya sebep olduysa özür dilediğini açıkladığı görülmüştür” denildi.
İddianamede Dilruba Kayserilioğlu'nun, TCK 216/1 kapsamında “halkı sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesiminin diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimsenin bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması” ve TCK 216/2 kapsamında “halkın bir kesiminin sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılanması” suçları kapsamında yargılanması talep edildi.
Dilruba, TCK 216/1 kapsamında 1 yıldan 3 yıla, 216/2 kapsamında ise 6 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
İddianamede ayrıca TCK 218. Maddesi uyarınca tanımlanan suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek cezaların yarı oranına kadar arttırılabileceği belirtildi.