CHP'li Karaca: "Kadına yönelik şiddetle ilgili 15 komisyon raporundaki 1248 önerinin iktidar tarafından yerine getirilme oranı yüzde 10'u bile geçmiyor"
TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM'deki 15 komisyon ile alt komisyonların raporlarında yer alan kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili 1248 önerinin yerine getirilme oranının yüzde 10'u geçmediğini bildirdi.
(ANKARA) - TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM'deki 15 komisyon ile alt komisyonların raporlarında yer alan kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili 1248 önerinin yerine getirilme oranının yüzde 10'u geçmediğini bildirdi.
Gülizar Biçer Karaca, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, TBMM’de 22. Yasama döneminden bugüne kadına yönelik şiddetle ilgili kurulan 15 komisyon ve alt komisyon raporlarında yer alan kadına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin verileri rapor haline getirdi.
Karaca, yaptığı açıklamada, bu raporlarda yer alan önerilerin uygulanması halinde kadın cinayetleriyle ilgili bugünkü tablonun yaşanmayacağını vurgulayarak, ilgili bakanlıklardan TBMM’nin önerilerinin neden dikkate alınmadığı konusunda yanıt beklediklerini kaydetti.
TBMM’de 2006 yılından bugüne kurulan komisyonlardaki raporları incelediklerini, 1 komisyon raporunun TBMM sitesinde bulunamadığını, Meclis’te raporlaşan önerilerin büyük çoğunluğunun ise hayata geçirilmediğini tespit ettiklerini anlatan Gülizar Biçer Karaca, şunları kaydetti:
"15 komisyonda 1248 öneri geliştirilmiş. Bu öneride yasama organında kurulan komisyonda görev olan tüm milletvekilleri, akademisyenler, basın, sivil toplum örgütleri inanılmaz çalışmalar yürütmüş ve bin 248 öneride kadına karşı her türlü ayrımcılığın ve şiddetin önlenmesi, kadının istihdamı ve ekonomideki yeri, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ilişkin o kadar önemli öneriler geliştirilmiş ki... Ama maalesef bu 15 komisyon raporundaki bin 248 önerinin iktidar tarafından yerine getirilme oranı yüzde 10'u bile geçmiyor. Halbuki bu öneriler yerine getirilmiş olsaydı belki de bugün bambaşka konuları konuşuyor olacaktık."
Karaca, "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili bütçeleme ve farkındalık faaliyetlerinin bugün tamamen yok sayılan bir hale gelmesinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kadına yönelik şiddeti önleme sorumluluğunda ne yazık ki bir geri gidiş olduğunu kronolojik olarak görmek mümkün. Sadece kadınlar değil tüm toplum ve eşitlik hayali açısından toplumsal cinsiyet tanımının reddi kabul edilemez bir zihniyetin sonucu olarak ortada" ifadelerini kullandı.