CHP Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı... TTB Başkanı Azap: "Birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri güçlü olmadığı sürece, sağlık alanında yaşanacak sorunları çözmek imkansız"

TAKİP ET

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Alpay Azap, CHP'nin düzenlediği Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, "Bilimsel olarak baktığımız zaman, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri güçlü olmadığı sürece, koruyucu sağlık hizmetleri iyi bir şekilde topluma verilmediği için sizin sağlık alanında yaşayacağınız sorunları çözmeniz imkansız" dedi.

(ANKARA) - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Alpay Azap, CHP'nin düzenlediği Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, "Bilimsel olarak baktığımız zaman, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri güçlü olmadığı sürece, koruyucu sağlık hizmetleri iyi bir şekilde topluma verilmediği için sizin sağlık alanında yaşayacağınız sorunları çözmeniz imkansız" dedi.

CHP, Çankaya Belediyesi Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri'nde Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı düzenledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in de açılışına katıldığı çalıştayda sağlık alanındaki meslek örgütlerinin temsilcileri birer konuşma yaptı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Azap, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin önemli olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri, sağlık sisteminin gerçekten can damarı. Sağlık alanında en çok değer verilmesi, en çok emek ve önem verilmesi gereken alan olduğunu hep söyledik. Bilimsel olarak baktığımız zaman, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri güçlü olmadığı sürece, koruyucu sağlık hizmetleri iyi bir şekilde topluma verilmediği için sizin sağlık alanında yaşayacağınız sorunları çözmeniz imkansız. Tüm dünyada sağlıkta başarı elde etmiş ülkeler, sağlığa ayırdıkları parayla değil, aslında birinci basamak sağlık hizmetlerine değer ve önemle öne çıkmış ülkeler.

"Ülkemiz akıl ve bilimle idare edilmiyor"

Maalesef ülkemiz akıl ve bilimle idare edilmiyor. Şöyle bir örnek vereyim, Sağlık Bakanlığı tarafından bir risk analizi yapılmış ve bu analize göre önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye'de yeni bir pandemi olabilir, göç büyük bir sorun yaratabilir, savaş olabilir ve deprem gibi büyük bir afet olabilir ama bu risklere karşı sağlık sistemini güçlü tutmanın tek yolu olan birinci basamağın güçlendirilmesine dair çok az şey görüyoruz. Bu da bizim aslında neden sağlık alanında bir şeyleri değiştirmemiz gerektiğinin, toplumun geleceğini güvence altına almak için neden bu alana bu kadar önem vermemiz gerektiğinin en önemli göstergesi.

"Korumak, her zaman tedavi etmekten çok daha basittir"

Sonuç olarak yapılması gereken, sağlık hizmetinin değerini artırmak, sağlık çalışanlarının değerini artırmak. Bu işe de birinci basamaktan başlamak gerekiyor. Koruyucu sağlık hizmetlerine çok önem vermemiz gerekiyor. Çünkü korumak her zaman tedavi etmekten çok daha basittir, çok daha ucuzdur ve çok daha insanidir. Bakanlık, 'koruyucu hizmetleri güçlendireceğiz' diyor ama baktığımız zaman 'obezite ile mücadele edeceğiz, sigara ile mücadele edeceğiz' diyor. Bunlar bireysel koruyuculardır. Elbette ki değerlidir ama asıl toplumsal koruyucu önlemleri de hayata geçirmek için uğraşmamız, çalışmamız gerekiyor."

Arman Üney: sağlık sisteminin sağlık çalışanlarından bağımsız düşünülmesi mümkün değil

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney de eczacıların sağlık çalışanları ile iş birliği içinde çalışmasının önceliklendirilmesi gerektiğini vurguladı. Üney, şunları söyledi:

"Sağlık çalışanları olarak sağlık sisteminin var olmasının anahtarları bizleriz. Hastaneler ameliyathaneler, eczaneler sadece dört duvar. Sağlık sistemi varsa bizler ve bizlerin emeği sayesinde var. O nedenle sağlık sisteminin sağlık çalışanlarından bağımsız düşünülmesi mümkün değildir. Bu sistemin çok önemli parçaları ve bölümleri mevcut. Ama belki de en önemlisi ve en temeli birinci basamak sağlık hizmetleridir. Birinci basamak sağlık hizmeti, koruyucu sağlık hizmetleriyle teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği, vatandaşlarımızın kolayca ulaşabildiği daha doğrusu kolayca ulaşabilmesi gerektiği en yaygın sağlık hizmetidir.

Dünyanın birçok ülkesinde eczacılar verilen ilaç hizmetinin yanında birçok sağlık hizmeti de sunmaktadırlar. Bu nedenle eczacının sunduğu hizmetlerin tanınması, sağlık sistemi içerisinde diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte iş birliğini önceliklendiren bir çerçevede yapılandırılmasının da söylemek istiyorum. Böylelikle birinci basamak sağlık hizmetlerinin gelişmesi, verimliliğinin arttırılmasının ağlanacağını düşünüyoruz. Türk Eczacıları Birliği olarak özellikle kronik hastalıkların takip edilmesinde meslektaşlarımızın çok daha önemli katkılar sunabileceğini düşünüyoruz."

Murat Arslan: Bizi yönetenler neoliberal politikaları uygularken hiçbir alanda boşluk bırakmadılar

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan da şunları kaydetti:

"Uluslararası alanda hayvan sağlığı; refah, gıda güvenliği, halk sağlığı, hayvansal üretim, hayvan hakları, aşı üretimi konularında stratejik öneme sahip bir meslek olarak kabul edilmektedir. Veteriner hekimlerin en önemli görevleri, hayvanları sağlıklı tutarak insan ve çevre sağlığını korumaktır. İnsanların sağlıklı şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri, dengeli ve sağlıklı hayvansal gıda ile beslenmeleriyle mümkündür.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ve şehir hastaneleriyle sağlık politikalarında geldiğimiz nokta hepimizin malumudur. Sağlık bir bütündür, bir yönüyle eksik bırakıldığında getirdiği sorunlar ve iş yükü diğer alanlara katlanarak etki yapmaktadır. Bu anlamda, bugün tartışılacak birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerinin, sağlık alanında yaşanacak olumsuzluklardan en çok etkilenecek hizmetler olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bizi yönetenler neoliberal politikaları uygularken hiçbir alanda boşluk bırakmadılar.

Sağlığın en temel şartları olan, yeterli ve sağlıklı gıdaya erişilmesinde toplumun büyük bir kısmı önemli sorunlar yaşıyor. Kişi başına tüketilen hayvansal ürünler açısından gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde kalmış durumdayız. Önümüzdeki yıllarda sağlığın en önemli parametresi olan gıdaya erişimde çok büyük sorunlar yaşanacağını şimdiden söyleyebiliriz."