14. Gazipaşa Nar ve Tropikal Meyve Festivali... ABB Başkanı Böcek: "Antalya'yı tropikal meyve üretiminde bir marka haline getireceğiz"

TAKİP ET

Antalya'da 14. Gazipaşa Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Antalya'yı tropikal meyve üretiminde bir marka haline getirmek için çaba göstermeye, daha geniş pazarlara ulaşması için destek vermeye devam edeceğiz" dedi. Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz da çiftçi ve üreticiye desteklerini sürdüreceklerini söyledi.

HABER: GÜLARA SUBAŞI - KAMERA: BERKİN GÜLSOY

(ANTALYA) - Antalya'da 14. Gazipaşa Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Antalya'yı tropikal meyve üretiminde bir marka haline getirmek için çaba göstermeye, daha geniş pazarlara ulaşması için destek vermeye devam edeceğiz" dedi. Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz da çiftçi ve üreticiye desteklerini sürdüreceklerini söyledi.

Antalya'da 14. Gazipaşa Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali düzenlendi. Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, festivalde şöyle konuştu:

"Festivalimizin hikayesi 1999 yılında Gazipaşa'mızda yetiştirilen çekirdeksiz narı tanıtmak için yola çıkan kıymetli hemşerilerimizin emekleriyle başlamıştır. Her geçen yıl festivalimize yenilikler eklenmiştir. 2019'da görevi devraldığımızda ilçemiz çiftçilerinin önemli geçim kaynağı olan tropikal meyvelerimizi tüm dünyaya duyurmak için festivalimizin ismine tropikal meyve de eklenmiştir. Ancak bununla kalmadık. İlçemizin verimli topraklarında yetişen ve kendine has özellikleri olan Gazipaşa çekirdeksiz narımızın coğrafi işaretli tescil belgesini 2023 yılında ilçemize kazandırdık. Gazipaşa çekirdeksiz narımız, ilçemizin ilk, Antalya'mızın da 16'ıncı coğrafya işaretli ürünü olmuştur. Çiftçilerimize katma değer sunma ve markalaşma yolunda attığımız bu önemli adımla festivalimizi daha da kapsamlı hale getirdik. Gazipaşa, Türkiye'nin tarımda parlayan yıldızıdır. Turfanda sebzecilikle başladığımız bu yolda çekirdeksiz narımızın yanı sıra yaklaşık 50 farklı tropikal meyve yetiştiriyoruz. Muz, mango, ejder meyvesi, passiflora ve avokado olmak üzere Gazipaşa'yı sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da tanıdığı bir tarım merkezi haline getirmiştir. Bu ürünlerimizi yerinde görmek ve deneyimlemek isteyenler için büyük bir emekle tropikal parkımızı hazırladık. Türkiye'de bir ilk olan bu parkı geçtiğimiz mart ayında hizmete açtık. Burada yetişen tüm ürünler Gazipaşa'mıza değer katmaktadır. Bu değerleri korumak ve tanıtmak için çalışmaya çiftçimize, üreticimize destek olmaya devam edeceğiz."

"Antalya'yı tropikal meyve üretiminde bir marka haline getirmek için destek vermeye devam edeceğiz"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise şunları kaydetti:

"Turizmin yanı sıra alternatif tarımıyla, çekirdeksiz narıyla, tropikal ürün yetiştiriciliğiyle, fark yaratan güzel ilçemiz Gazipaşa sadece Antalyamızın değil, ülkemizin de gururudur. Çünkü Gazipaşa'mız ellinin üzerinde tropikal meyve üretimiyle Türkiye'nin önde gelen tarım bölgelerinden birisidir. 18 coğrafi işaretli ürünümüz arasında yer alan çekirdeksiz narı ile Gazipaşa'mız dünya çapında adını duyurmuştur. Mikro klima özelliği nedeniyle doğal koşullarda, seraya bile ihtiyaç duymadan muz üretilen ender tarım alanlarının başında gelmektedir. Tüm bu başarıların sağlanmasında çiftçimizin, üreticimizin mücadelesini yaşadığı zorlukları biliyorum. Bir çiftçi çocuğu olarak cam seralardan, narenciye bahçesinden çıkmış gelmiş mazot, ilaç, gübre, enerji gideri gibi yüksek maliyetler altında ezilen üreticinin, köylümüzün çektiği tüm sıkıntıların farkındayım. Bu nedenle çiftçimizin hayatını kolaylaştırmak, dertlerine derman olmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

"Üretim ve verimi artırıcı desteklere devam ediyoruz"

Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak yerelden kalkınma hedefiyle çıktığımız bu yolda akıllı tarım uygulamaları, 10 ilçemizde 25 kapalı devre sulama sistemleri, güneş enerjisi santrallerimizle yüzde 85'i aşan enerji desteğiyle, fide, fidan ve tohum desteğine, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinden, ipek böcekliğinin yaygınlaştırılmasına, organik üretim için biyolojik ve biyomekanik mücadeleden çiftçi eğitimlerine, arı otu tohumundan kovan desteğine, veterinerlik hizmetlerinden yem desteğine, süt tankından hamur yoğurma makinesi desteğine kadar her daim üretim ve verimi arttırmak için üreticilerimizin gelirinin artması için büyük destek sağlıyoruz. Ayrıca kadın kooperatiflerinin üretim tesisleri ve satış alanlarına destek oluyoruz.

"Alın teri döken üreticilerimize teşekkür ediyorum"

Türkiye'de 30 büyükşehir belediye içerisinde 21 hali bin 927 tüccar ve komisyoncusu olan işlem hacmiyle ilgili de 15  milyar 782 milyon lira işlem hacmi gerçekleştiren Antalya Büyükşehir Belediyesi halleridir. Yerel ürünlerimizin zenginliğini, mutfağımızın adını, dünya arenasına altın harflerle yazdırma hedefimizde büyük katkısı olan Uluslararası Food Fest ve Antalya Gastronomi Festivali'mizin üçüncüsünün açılışını bu yıl tropikal ürün hasadıyla Alanya'da yaptık. Gastronominin coğrafi işaretli ürünlerimizin arttırılması ve tanıtımı konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu festivalimiz de Antalya'mızın tropikal ürünlerini, tarımsal potansiyelini dünya çapında tanıtmaya önemli katkı sağlamaktadır. Antalya'yı tropikal meyve üretiminde bir marka haline getirmek için çaba göstermeye, daha geniş pazarlara ulaşması için destek vermeye devam edeceğiz. Üreten ülke güçlü ülkedir. Üreten, alın teri döken tüm üreticilerimize tekrar teşekkür ediyorum. Bereketli ve başarılı bir festival geçirmeyi diliyorum. Sevgiyle kalın, cumhuriyetle kalın, Atatürk'le kalın."